menuclose

Kids of Skåne – eget fotoprojekt under 2014

I mitt yrke som fotograf måste jag vara kreativ på beställning, det är inte alltid så lätt. Ibland känner jag att jag ”fastnar”. Idéerna tar slut. Som tur är har jag av erfarenhet lärt mig att ta bilder som både jag själv och mina kunder uppskattar. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag generellt är nöjd med bilderna jag tar, men känner mer och mer sug efter att prova något annorlunda. Dessa tankarna har lett fram till ett eget fotoprojekt som jag kommer att genomföras under nästa år. Projektet har fått namnet Kids of Skåne.

Kids of Skåne är något jag gör framförallt för egen del. För att jag ska kunna utveckla mitt konstnärliga sinne och förhoppningsvis få nya tankar och idéer till mitt ”vanliga” fotograferande. Jag har gett mig själv en utmaning som både känns fantastiskt rolig men även lite skrämmande eftersom jag tvingar mig själv att tänka utanför boxen och ta några försiktiga steg utanför min ”comfort zone”.

Projektnamnet skvallrar en hel del om vad för bilder det kommer resultera i. Alla bilder kommer att tas i Skåne (ja, det är sant…). Projektet kommer även att lägga stor tyngd på barns tankar om barndom, förhoppningsvis en lycklig sådan.
Min sambo beskrev sitt minne av sin barndom så himla vackert:

”Mitt minne av barndomen är ett evighetslångt sommarlov,
en vinter när det alltid var mycket snö
och där julafton var årets höjdpunkt”.

Det är ungefär samma bild jag har av min barndom, och dessa orden sätter verkligen fingret på min syn på Kids of Skåne idag, de tankarna kanske förändras under resans gång, vem vet. Det kommer att bli intressant att höra hur barns tankar om barndom ser ut idag.

Som sagt så kommer alla bilder att tas i Skåne, 1 fotografering per månad. Min egen bild av Skåne är gula rapsfält på Österlen, vackra stenstränder på Bjäre, en fantastisk bokskog på Söderåsen, ekologiska bondgårdar, underbara långa alléer m.m. Jag tror dock att jag har missat ett helt gäng av smultronställen i Skåne och hoppas på att se massor av fina platser under 2014.

Alla fotograferingar kommer att göras utomhus, även under snö- och regnmånaderna. Bilderna kommer att skilja sig en del från hur mina bilder ser ut idag. Det kommer att läggas mycket krut på en mer konstnärlig touch och det kommer att vara på barnets/barnens egna villkor, jag vill se deras Skåne ur deras ögon.

Projektet kommer att resultera i en väggkalender för 2015 med bilder och texter från projektet. Jag hoppas även på att kunna visa bilderna under någon typ av utställning.

kids of ska?ne raps

P.S. Jag blir superglad om du delar detta inlägget med vänner och bekanta. Delningslänkar för Twitter och Facebook finns lite längre ner. Tack på förhand!

/Fotograf Lotta Johansson
Barnfotograf från Ängelholm, Skåne

7 Kommentarer
Kommentar

Din email äraldrig publicerad eller delad. Obligatoriska fält är markerade *

Kontakt

Mail: lotta@studiokontrast.se
Telefon: 0768 - 300 239

Senaste från instagram

Adress

Telegatan 10, 25470 Kattarp
Öppet enligt överenskommelse