menuclose

Vilken tid blommar de olika blommorna?

Under senvår och tidig sommar gör jag varje år många blommiga familje- och barnfotograferingar utomhus. För mig som ÄLSKAR blommor så är ju detta ofta väldigt drömmiga fotograferingar. En av de vanligaste frågorna är också när de olika blommorna blommar. Självklart kan detta skilja sig lite från år till år beroende på hur varm våren har varit, men här är i alla fall några ungefärliga blomtider.

Guiden är anpassad för hur det brukar blomma i Skåne.

Vitsippor

När? 
I sammanhanget har vitsippor förhållandevis lång blomtid. I varma skogsgläntor kan det blomma redan i början av april  och på lite mindre soliga ställen kan det fortfarande blomma mot slutet av april

Var?
Traska ut i, i stort sett, vilken skog som helst så hittar du de vackra små vita blommorna.

Dessa fina tvillingtjejer är fotade i en liten skogsdunge strax utanför Kristianstad den 17 april. 


Körsbärsträd

När? 
Detta kanske är den snabbaste blomningen av alla här på listan. De underbart vackra rosa körsbärsträden blommar ofta inte längre än drygt 1 vecka, kanske 2 om man har tur. Blomningen sker i slutet av april och början av maj. 

Var?
Furutorpsparken i Helsingborg (se en fotografering därifrån här) har fina körsbärsträd. Även Nya Torg och Stadsparken i Ängelholm brukar vara rosa och fina på våren. 

Denna ursöta 1-åringen är förevigad i Furutorpsparken i Helsingborg den 22 april. 


Äppelträd

När? 
Äppelträden (och även andra fruktträd som t.ex. päron eller plommon) blommar på samma sätt som körsbärsträden men skillnaden är att blommorna oftast är vita istället för rosa. 
Dessa brukar blomma ca 1-2 veckor efter körsbärsträden, alltså i början/mitten av maj. 

Var?
Det finns äppelodlingar på flera ställen i nordvästra Skåne. Båstad har flera stycken och både i och utanför Helsingborg finns ett par till. OBS! Äppelodlingar är oftast privat mark, kontakta ägaren innan du klampar in!
Ingen odling, men Sofiero har några riktigt fina fruktträd. Första helgen i juni kommer jag att erbjuda mini-fotograferingar där. Läs mer om det här. 

Ett tvillingpar till som jag har fångat på bild. Detta fotot är taget på en Äppelodling i Fleninge (privat mark) den 18 maj. 


Raps

När? 
Det finns både sommar- och höstraps. Men vanligast är sommarrapsen som brukar blomma i mitten/slutet av maj. 

Var?
Det är sällan att det odlas samma sak på samma ställe flera år i rad så därför har jag svårt att tipsa om specifika ställen. Men hallå, Skåne, det är ju raps överallt! Kör en sväng ut på landet och jag garanterar att du ser vackra rapsfält. 
OBS! Precis som med äppelodlingar så är rapsfält privat mark. Trampa inte ut i några fält utan att ha kollat med markägaren att detta är okej innan. Eller som på bilden här nedan, leta upp en vacker väg som går mellan två fält. 

Rapsfält, ballonger och solnedgång är en rätt bra kombo, eller hur?! Denna bilden är tagen i Ängelholm den 21 maj. 


Maskrosor

När? 
Maskrosor har utan tvekan fått alldeles för dåligt rykte, de är ju superfina! Fördelen med maskrosor är ju att de faktiskt är fina både som blommor och som ”fröbollar”. Svårt att ge en riktlinje här, har varit med om att maskrosor blommar redan i slutet av april och avslutar sedan som fröbollar mot slutet av maj. 

Var?
Detta är ju ett ogräs, så finns ju i princip överallt. På med maskros-ögonen och leta :-). 

Precis utanför studion i Kattarp så finns denna fina ängen. Fin året runt men kanske lite extra under sen vår när maskrosbollarna svajar i vinden. Denna bilden är tagen den 25 maj. 


Lupiner

När? 
Lupiner blommar oftast i början/mitten av juni. 

Var?
I varenda liten vägkant (oftast längs med motorvägen där man inte kan stanna…haha). Råkar du ha vägarna förbi Island i juni så får du se lupiner så det räcker för en livstid. Jag var där sommaren 2018 och blev rörd till tårar över det vackra landskapet. Verkligen det sjukaste jag sett i naturupplevelser och med lupinfält mil efter mil. 

En liten bebis på gång i magen ♥. Denna bild är tagen den 10 juni vid krematoriet i Helsingborg, romantiskt va ;-)? 


Vallmo

När? 
Om jag skulle behöva välja en enda favvis bland blommor att fotografera vid så skulle jag nog välja vallmofält, även fast det är ett svårt val. Vallmo är ju en vanlig midsommarblomma, just för att den brukar blomma i mitten av juni. 

Var?
På diverse ängar runtom i hela landet. Brukar också vara lite olika från år till år så håll utkik när du är ute och kör. Mitt vallmo-säkraste tips är stenbrottet i Limhamn. 

Denna syskonfotografering har några år på nacken nu, men fortfarande en av mina absoluta favoriter! Detta vallmofält fanns då precis vid Tosselilla Sommarland och bilderna är tagna den 19 juni. 

/Fotograf Lotta Johansson
Barnfotograf i Helsingborg, Skåne

4 Kommentarer
Kommentar

Din email äraldrig publicerad eller delad. Obligatoriska fält är markerade *

 • Emma13 mars, 2019 - 11:19

  Fina tips!! För något år sedan var vi vid glumslövs backar, ut mot havet var det fantastiskt med raps, året efter var det ju såklart inte där… men så kul när man hittar fantastiska ställen. Hovdala slott har också fina fruktträd vid orangeriet 🙂 perfekt för bröllopsfotograferingar, finns både bokskog, bäckar, fina portar och öppna fält på gångavstånd 😍ReplyCancel

  • fotograflottajohansson13 mars, 2019 - 14:12

   Hej!

   Vad kul att där fanns några tips du kunde ta till dig :-).

   Ja, är som sagt lite olika från år till år, man får köra runt och spana lite på landet.

   Ahh, tack för tips, ska spana in omgivningarna kring Hovdala.ReplyCancel

 • Sofie11 april, 2021 - 19:39

  Underbart inlägg! Har du något tips om ljung också? 😊ReplyCancel

  • fotograflottajohansson12 april, 2021 - 15:09

   Hejsan Sofie!

   Vad kul att du gillar inlägget, tack :-).
   Ljung kan skilja sig en hel del beroende på var det är och har dessutom rättså lång blomtid. På vissa ställen redan från början/mitten av juli och sedan kan det vara hela augusti ut. Dock så sitter de vissna blommorna kvar länge även efter blomning och man upplever att det ser blommande ut även in på hösten.

   /LottaReplyCancel

Kontakt

Mail: lotta@studiokontrast.se
Telefon: 0768 - 300 239

Senaste från instagram

Adress

Telegatan 10, 25470 Kattarp
Öppet enligt överenskommelse