menuclose

Mors Dag – därför firar vi

Mors dag firas i stora delar av världen, dock på lite olika dagar. I Sverige så är det alltid sista söndagen i maj. Vissa påstår att det är ett kommersiellt trams medans andra dukar upp med fika och bullar. Oavsett vad så tycker jag det är en fin ”högtid” att uppskatta våra mammor lite extra, eller hur?

Historia bakom Mors Dag

Som så mycket annat så kommer firandet från början från USA. Det var en amerikansk lärarinnan som ville fira minnet av hennes bortgång mamma på årsdagen. Detta var 1905 och 1914 blev det officiellt en nationell högtidsdag i USA.

…och när började vi fira i Sverige?

Det var så tidigt som 1919 som detta hade snappats upp men sedan tog det ett gäng decenier tills firandet hade fått fäste på allvar.

Instruktioner om hur Mors Dags skulle firas 1920

1920 gavs det ut ett litet häfte med namnet ”Mors Dag” med följande instruktioner om hur man skulle fira:

 • Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
 • Mor hälsas om morgonen med sång från barnen.
 • Hon bjuds före uppstigandet på kaffe och bröd, helst sådans som barnen själv har bakat. Hon hedras med blommor och liten gåva
 • Vila och frihet från allt hushållsarbete beredes henne, så långt möjligt är. Barnen hjälpa till i hemmet så mycket de kunna, sopa, laga mat och diska
 • Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp, och ett hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft
 • Frånvarande barn hälsa Mor mer brev eller telegram

Familjefotografering

I detta inlägget ser ni också bilder från en familjefotografering tidigare i maj i en fantastiskt blommande äppelodling. Det är min fina vän och kollega Gabriella med hennes barn, en riktigt supermamma!

Hon driver communityn Fotoakademien som riktar sig till allt från fotointresserade till proffsfotografer. Det är workshops, medlemsträffar, rabatter från företag, webbkurser (massor av material inom fotografering, redigering, företagsutveckling och personlig utveckling) och MASSOR med mer innehåll. Och vet du var?! Jag är en av kursledarna där, inom Smash the Cake-fotografering och mjölkbadsfotografering…wohoo!

Sidan öppnas bara för nya medlemmar 2 gånger om året och det är öppet just nu, men bara fram till söndagen den 7 juni 2020. Se till att haffa din plats NU! Ingen bindningstid.


/Fotograf Lotta Johansson
Barnfotograf i Helsingborg, Skåne

0 Kommentarer
Kommentar

Din email äraldrig publicerad eller delad. Obligatoriska fält är markerade *

  Kontakt

  Mail: lotta@studiokontrast.se
  Telefon: 0768 - 300 239

  Senaste från instagram

  Adress

  Telegatan 10, 25470 Kattarp
  Öppet enligt överenskommelse