Du visar för närvarande 10 frågor att ställa till din familje- eller barnfotograf innan du bokar

10 frågor att ställa till din familje- eller barnfotograf innan du bokar

Yay! Du funderar på en fotografering, det är ett minne för livet! Men det finns några saker att tänka på och inte bara välja första bästa fotograf (och dessutom att inte bara välja utefter pris, det finns mycket annat att ta hänsyn till också).

I detta inlägget syns även bilder från fina Vincents Blomsterbadsfotografering (där även storebror Victor är med på några bilder), för barn mellan 6-10 månader.

1. Hur många fotograferingar har du i månaden?

Vad har detta med dig att göra? Massor!
En fotograf som gör väldigt många fotograferingar i månaden har mindre flexibilitet när det kommer till att boka in en tid som passar dig. Dessutom finns det också mindre utrymme för ombokning vid eventuell sjukdom.

Såhär funkar det hos Lotta:
Här gäller en ”få bokningar, hög service”-verksamhet för att kunna ge dig som kund en hel upplevelse kring fotograferingen och odelad uppmärksamhet. Som en hjälpande hand finns jag med dig hela vägen från första kontakt till att din beställning är levererad. Jag tar emot ett begränsat antal familjer i månaden för att ha möjlighet att boka om vid sjukdom (eller dåligt väder om det är utomhus). 

 

2. Vad är din specialitet?

Det som du gör mycket blir du också riktigt duktig på, visst är det så? Är din fotograf egentligen bröllopsfotograf är det inte säkert att hen är så bra med barn. Och önskar du en studiofotografering men din fotograf i stort sett bara fotar utomhus så kanske inte det heller är helt rätt. Att ta hänsyn till vilken ålder på barnen som din fotograf är duktigast på att fota kan också vara bra att ha med i tanken. Fotografen som mest tar tonårsporträtt kanske inte är så duktig med din 1-åring.

Såhär funkar det hos Lotta:
Jag är specialiserad på att fota små barn, från nyfödd upp till 15 månader i studio och barn upp till ca 6 år utomhus. 

3. Vad har du för stil?

Ta en rejäl funderare på vilken typ av bilder du skulle vilja ha i ditt hem. Studio eller utomhus? Poserat eller naturligt? Färg eller svart-vitt? Minimalistiskt eller mycket rekvisita? Färgstarkt eller naturfärger? Ta en titt i fotografens portfolio/galleri och föreställ dig några av de bilderna hemma hos dig, stämmer stilen in efter vad du har tänkt dig?

Såhär funkar det hos Lotta:
Hos mig får du lekfulla och avslappnade bilder på ditt barn när han eller hon leker och busar. I studio för barn upp till ca 1 år eller utomhus för äldre barn. Naturnära och pastellfärger med minimalistisk dekor, gärna med bohemiska inslag och levande blommor. Jag erbjuder även koncepten Blomsterbad (som bilderna i detta inlägget är ett resultat av) och Smash the cake.

 

 

4. När får vi se bilderna? Och hur?

Efter fotograferingen så kommer du vara upp över öronen nyfiken på resultatet, tro mig! Vissa fotografer lägger upp en sneak-peek i deras sociala medier redan samma dag och sedan kan det skilja en del i tid tills resten av bilderna är klara. Från bara några dagar upp till veckor.

Och HUR får ni se bilderna? De vanligaste sätten är ett online-galleri som du kan kika på hemifrån eller att du kommer på en bokad bildvisning.

ONLINE-GALLERI

+ Du har möjlighet att se bilderna och göra urval närsomhelst på dygnet
+ Du kan fundera mycket fram och tillbaka vilka som verkligen är dina favoriter
– Din skärm är antagligen inte kalibrerad och färger och ljus visas på ett felaktigt sätt vilket gör att du för fel upplevelse av bilderna
– Du kommer inte till skott att beställa (japp, det ÄR ett vanligt problem)
– Du har inte möjlighet att se och känna på olika produkter som finns

BILDVISNING

+ Det finns möjlighet för dig att få personlig hjälp av din fotograf och dessutom hens expertutlåtande vilka bilder som passar bäst för olika produkter
+ Du får möjlighet att se exempel på olika typer av tavlor, ramar, album, bildboxar m.m.
+ Du gör din beställning på plats och risken för att glömma bort att göra ett urval försvinner helt
+ Det är inte ovanligt att din fotograf har speciella deals som bara gäller vid bildvisningtillfället
– Hmm… nej, jag kommer faktiskt inte på en enda nackdel med bildvisningar :-).

Såhär funkar det hos Lotta:
Efter en fotografering hos mig så visar jag gärna upp någon bild i mina sociala medier, men detta är såklart i samråd med dig som förälder. Vill du inte att bilderna visas så respekterar jag såklart det. Ca 1-2 veckor efter fotograferingen kommer du till studion för en bildvisning där du får se bilderna och välja något som kommer se fantastiskt ut i hemma hos dig!

5. Vilka produkter erbjuder du?

Vad vill du att bilderna från din fotografering ska resultera i? Förvånansvärt många svarar ”jag vet inte”. Fokusera inte så mycket på själva fotograferingen att du glömmer vad resultatet blir.

Vill du ha en fotovägg hemma så välj en fotograf som erbjuder just printade produkter och ramar. Eller vill du ha ett album, välj då en fotograf som kan erbjuda detta.

Det är ett vanligt problem att välja fotograf ”bara” p.g.a. att du gillar dennes bilder, kolla även upp så att din fotograf kan erbjuda vad du önskar efteråt.

TIPS!
För att du ska få ut så mycket som möjligt av din investering så rekommenderar jag att du alltid väljer någon färdig produkt från din fotografering och inte bara väljer digitala bilder. Risken är då stor att dina fina bilder stannar på en hårddisk eller USB-minne utan att nå deras fulla potential. Många fotografer erbjuder dessutom en digital kopia av de bilder du väljer som fysisk produkt eller webbversioner av bilderna för att använda just digitalt.

Såhär funkar det hos Lotta:
För mig är det viktigt att erbjuda dig färdiga produkter som är redo att hängas på väggen eller ställas i bokhyllan direkt när du kommer hem. Av den anledningen kan du inte köpa högupplösta digitala filer hos mig. Dock så får du alltid med en lågupplöst digital fil av samma bilder som du väljer som någon produkt. Dessa kan användas i sociala medier, som bakgrundsbild på telefonen eller skicka till familj och vänner. I mitt sortiment finns olika lösningar för tavlor på väggen, album och fotoboxar. All info kring produkter får du i samband med din bokning.

 

6. Vad händer om vi (eller du) blir sjuka?

Finns det möjlighet att boka om tiden om jag, eller mitt barn, blir sjuka? Svaret på frågan borde vara ett självklart ”ja”, men värt att kolla upp såklart. Sjuka barn blir inte bra på bild så då är det bättre att boka om.

Och om din fotograf blir sjuk vid er bokade tid, vad händer då?

Såhär funkar det hos Lotta:
Jag erbjuder fri ombokning vid sjukdom. Ofta så går det bra att hitta en ny tid inom 1-2 veckor. Och om jag skulle bli sjuk så meddelar jag såklart er detta. Det är en självklarhet för mig att inte utsätta varken dig, men framförallt ditt/dina barn, för mina baciller.

 

 

7. Hur hjälper du mig med förberedelser innan fotograferingen?

Det finns en del att tänka på innan fotograferingen. När på dagen är det bäst att fotograferas? Vad ska vi ha på oss? Hur förbereder vi vårt barn? Var ska vi fotograferas? Har du några smultronstället?

Din fotograf bör ge dig all information kring detta, antingen på deras hemsida eller i en ”förberedelse-guide” i samband med bokning. Detta för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för bilder att älska i flera generationer. Små tips på vägen som kan göra stor skillnad för resultatet.

Såhär funkar det hos Lotta:
Det finns mycket information här på hemsidan, men när du har bokat så kommer ytterligare några tips inför din fotografering. Vid en Blomsterbads- eller smash the cake-fotografering så får du dessutom svara på några frågor om dina önskemål om färger och blommor så att vi kan skapa personliga bilder till just DIG.

 

8. Synkar din personkemi med mig (och mitt barn)?

Att anlita en fotograf är lite mer än att bara köpa en tjänst. Utan att på något sätt förminska hantverkares jobb så ”räcker” det med att hen kan sätta upp de där kakelplattorna eller laga trappan, eller hur? En fotograf blir en mer personlig kontakt med din familj och det är viktigt att ni synkar ihop.

Tycka vad man vill om den tekniska utveckligen men fler och fler fotografer visar upp mer av sig själva som personer i sociala medier. Följ gärna de du är intresserad av en tid innan du bestämmer dig och känn av om du tror att denna personen passar dig, och kanske framförallt ditt barn.

Såhär funkar det hos Lotta:
Ja, vem är jag då…haha.
Barnkär båda-fötterna-på-jorden-person som sjunger högt i bilen. Är tokglad och löjligt positiv. Blomälskande resefantast, älskar att skriva listor (som du kanske förstår efter att ha läst ända hit på denna), drömmer om äventyr och har kattbjörn som favoritdjur.
Väldigt duktig med barn och har fått höra från flera föräldrar genom åren att jag imponerar genom att vinna förtroende hos deras blyga/tjuriga/skeptisk-mot-nya-människor son eller dotter, vågar du utmana mig 😉 ?

Se mer av min vardag i stories på Instagram. Sök på ”fotograflottajohansson” eller klicka här för att komma direkt dit.

 

9. Vad kostar det?

Här kan man säga att det finns 2 olika ”modeller” som de flesta fotografer använder.

Den första är ett paketpris där både fotografering och någon produkt och/eller digitala bilder ingår i priset. Det finns i stort sett alltid möjlighet att välja till extra bilder efter din fotografering. Detta alternativ brukar vara lite högre prismässigt från början.

Det andra alternativet är en separat kostnad för fotograferingen och att du efter din fotografering väljer till de produkter och/eller digitala bilder du önskar. Detta alternativ brukar vara lite lägre prismässigt från början.

VARNING!
Inget av sätten ovan är egentligen bättre eller sämre utan bara olika sätt att jobba på. Men oavsett vad så SKA din fotograf kunna meddela innan fotograferingen vad slutpriset blir, för det du önskar. Om inte så är det en stor varningsflagga!

Såhär funkar det hos Lotta:
I samband med bokning så skickar jag en bokningsfaktura till dig på fotograferingskostnaden (mellan 1100-1700 kr beroende på vilken fotografering det gäller). Efter din fotografering väljer du vad du vill ha och det skiftar en del i pris beroende på vad du väljer. Du får tillgång till fullständig prislista i samband med bokningsförfrågan och jag hjälper dig gärna om du har några frågor eller funderingar kring detta.


10. När behöver vi boka?

Detta kan vara väldigt olika mellan olika fotografer och har också lite att göra med punkt 1 här i denna listan. Vissa fotografer sysslar bara med själva fotograferingen på speciella dagar eller tider och är kanske mindre flexibla. Fotografer som fotar utomhus får ta mer hänsyn till ljus och väder än vid en studiofotografering. Och självklart beror det också på hur flexibel DU är. Kan du t.ex. bara lördagar jämna veckor så behöver du också boka din tid längre tid innan.

Såhär funkar det hos Lotta:
Jag tar endast in 6-8 familjer/månad för att kunna erbjuda högsta service, men är däremot väldigt flexibel vilka dagar detta är.

Är du flexibel brukar jag ha lediga tider med 2-6 veckors väntetid beroende när på året det är. Men är det mer speciella dagar/tider som passar dig är det bra att skicka en förfrågan 4-8 veckor innan önskad tid. Dock så går det jättebra att boka med längre varsel än så också. 

Bokning görs enklast via mail eller längst ner på sidan för den specifika fotograferingen du väljer (klicka dig vidare från ”Fotograferingar” menyn).

 

/Fotograf Lotta Johansson
Barnfotograf i Skåne – Helsingborg, Ängelholm