Du visar för närvarande Hur du förbereder din 1-åring inför barnfotografering

Hur du förbereder din 1-åring inför barnfotografering

En kommande 1-åring i familjen? Tankar på en barnfotografering? Här kommer några tips på hur du kan förbereda ditt barn inför fotograferingen för att skapa ideala förutsättningar för underbara bilder.

Jag har jobbat som fotograf sedan 2011 och har lärt mig vad som funkar och även ett väldigt vanligt misstag som du som förälder gör – och hur du undviker det.

När är ditt barn som piggast?

För de allra flesta är svaret på denna frågan på förmiddagen, men inte för alla. Kanske är det efter middagsluren? Tänk efter när din lilla goding är som piggast. För efter allt så får vi väl enas om att utvilade barn är glada barn. Boka gärna in din fotografering efter att ditt barn har fått ta en power-nap, oavsett om det är på förmiddagen eller eftermiddagen.

Mätta i magen

Det är nog lite Skalman över alla barn, eller hur? Med en mat- och sovklocka att rätta sig efter…haha.
Men inför din fotografering är det bra att preppa med mat och höja blodsockret lite grann. Låter kanske som en självklar grej, men inte alla som planerar in det.

…och lite snacks under tiden

Förvånansvärt många föräldrar blir lite bekymrade när deras 1-åringar börjar tappa tålamodet efter ca 30 minuter vid en fotografering, men tro mig, ALLA gör det! Det är massor av nya intryck för en liten mini-människa och det tar på krafterna. Dock så försöker jag alltid hålla humöret uppe hos småttingarna i ca 45 minuter för att få ett varierat urval av bilder.
Ett snabbt sätt är att ta en liten mini-paus med något ”snacks”. Kanske en klämmis, majskrok eller liknande. Efter det brukar man kunna köra på i 15-20 minuter till, vilket ofta är fullt tillräckligt.

Förälder – stressa ner!

Japp, detta är utan tvekan det vanligaste misstaget jag stöter på – stressade föräldrar som är uppe i varv inför fotograferingen.
Det bästa tipset jag kan ge, ta det lugnt. Både innan och under fotograferingen. Ditt barn känner av din energi och är du orolig/stressad så smittar det av sig.
Din fotografering ska vara en rolig upplevelse! Lita på att jag som erfaren barnfotograf tar hand om ditt barn på bästa sätt. Jag låter det ta tid, även om ditt barn är lite blygare så kommer det bli finfina bilder, lovar det. Vi leker och busar, vilket leder till naturliga och avslappnade bilder.

Är minstingen sjuk (eller har varit sjuk eller håller på att bli sjuk) – BOKA OM!

Ja, det har hänt att jag har fotat barn som precis har varit dunderförkylda eller har någon bacill som är på gång i kroppen. Det blir inte bra på bild. Visst är det tråkigt när du har laddat för 1-årsfotografering och det inte blir av pga sjukdom, men om du nu ändå ska investera i en fotografering så se till att ditt barn är i sitt esse!
Det är bilder som ni kommer ha uppe på väggarna där hemma, kanske för alltid, och då är det inte kul att bli påmind om att ditt barn var lite halvkrasslig. Vid en fotografering hos mig erbjuder jag alltid fri ombokning, även om det är med kort varsel :-).

/Barnfotograf Lotta Johansson
Fotograf i Skåne – Helsingborg, Ängelholm, Höganäs, Båstad