Du visar för närvarande 5 tips för att ta bättre bilder på dina barn

5 tips för att ta bättre bilder på dina barn

De små stunderna av barndomen fladdrar förbi varje dag – men foton är ett fantastiskt sätt att frysa tiden för försäkra dig om att de aldrig glöms bort.

I detta inlägg ser ni också bilder från Joels familjefotografering på en fin äng av lupiner (som brukar blomma i mitten av juni +/- 1 vecka). Detta, och massor av andra fina smultronställen, finns att välja på vid en utomhusfotografering hos mig. Vid förfrågan får du olika förslag utefter vilken typ av stil och/eller miljö du önskar. 

1. Välj enkel klädsel

Ja, detta är ju ett enkelt tips, men viktigt! Kläderna som ditt barn har på sig ska inte vara distraherande och ta fokus i bilden. Välj kläder som är i natur- eller pastellfärger och gärna utan stora tryck eller mönster.

2. Förbered först, fota sen

Ska du fota för ett speciellt tillfälle? Kanske en 1-årsfotografering, julkort, månadsbild? Förbered då ALLT innan du tar in ditt barn i bild. Det där med tålamod brukar ju inte vara barns starka sida och att sitta stilla för att du ska fixa till bakgrund eller rekvisita brukar inte vara så poppis. Ta även ett par testbilder och se så att allt ser ut som du vill innan du kallar in ditt barn i bild.

3. Lek!

Tillåt dem att leka under tiden du fotar. Det kanske tar lite längre tid att ”få din bild” för att barnen blir uppspelta, men du får garanterat genuina och vackra bilder. Och uppmana till lek för att få fram detta genuina. T.ex. kan de gå på olika sätt (hoppa som en groda, gå som en elefant, hoppa på 1 ben o.s.v.). Eller uppmana till att springa jättesnabbt. Och såpbubblor, räddaren i nöden som får barn (och vuxna) i alla åldrar på bra humör.

4. Ljuset

Ja, ljuset är ju viktigt i all typ av fotografering. Fotar du inomhus så är det bäst framför ett fönster där det kommer in vackert naturligt ljus.
Fotar du utomhus är det absolut mest idealiskt att fota ca 1 timme innan solen går ner. På vintern är det ju redan under eftermiddagen och när det är som allra ljusast i juni är det så sent som 20-tiden. Personligen tycker jag att september är bästa fotomånaden för att fota barn utomhus. Då är det riktigt fint ljus vid 17-18-tiden och fortfarande sommarvarmt och fint i naturen. 

5. Fråga frågor

När fyller du år?, Vilken är din favoritglass?, Vad önskar du dig i julklapp? 
När du hittar något ämne som de gillar så fortsätt med följdfrågor. Barn kan inte låta bli att lysa upp när de pratar om något som de älskar! Dessutom är detta ett sätt att få dem att hålla uppe intresset och du får lite längre tid att ta din bild för att de ofta sitter stilla en lite längre tid än vanligt.

 

Jag hoppas att detta har hjälpt dig på vägen till att ta bättre bilder på dina barn.
…och om du känner att det är lönlöst att lyckas själv – boka in en fotografering med mig istället ;-). 
Klicka på någon av ”Fotograferingar” i menyn och läs mer. Längst ner på respektive sida finns ett formulär att fylla i med en bokningsförfrågan. 

/Fotograf Lotta Johansson
Barnfotograf i Skåne – Helsingborg/Ängelholm