Du visar för närvarande 7 tips för en lyckad familjefotografering

7 tips för en lyckad familjefotografering

Familjefoton kan vara sååå stressigt, eller hur? Jag hamnade i en diskussion angående det häromdagen och det fick mig att tänka. Efter massor av barn och familjer framför kameran så kan jag nu dela några av mina bästa tips för en lyckad familjefotografering. Jag har mött många olika personligheter och familjedynamiker för att nu kunna ge dig som mamma eller pappa några förslag på vägen.

1. Förstå att det kan bli lite stressigt

…och gå sedan vidare! Dina barn känner av din energi. Så om de kan känna att du är stressad eller ”på gränsen” kommer de att ta efter det. Jag är normalt alltid för att vara ärlig mot dina känslor, men detta är en av de tillfällen där det är bättre att bara put on your happy face. Eller ännu bättre, ta tag i de känslorna av stress – och släpp dem bara!

2. Ta hjälp av andra

Yep, som förälder är det lätt att tro att du klarar allt själv. Och visst är du en superhjälte, men även de behöver hjälp ibland. Det kan handla om att du bokar in en tid hos frisören eller make-up istället för att fixa det själv. Eller finns det kanske möjlighet att få hjälp av en vän eller släkting timmen innan fotograferingen för att få alla i ordning och du slipper hyperventilera 5 minuter innan ni ska köra för att strumporna är borta eller någon behöver bajsa?

3. Oroa dig inte över att få ”den perfekta bilden”

Många människor vill ha DEN bilden när alla tittar in i kameran och ler, och inget fel med det! Men får jag tycka till så älskar jag de autentiska bilderna, som visar er familj. Som när du kittlar dina barn, skrattar åt din partner eller ni alla tittar på varandra. De bilderna är ofta mycket mer minnesvärda och vackra.

4. Hjälp din fotograf, men håll dig också undan

Okej, jag fattar att detta kan låta både motsägelsefullt och lite hårt, och det är en fin linje. När jag säger att du ska försöka slappna av så menar jag inte att att du ska låta dina barn springer runt och ”härja” fritt. Men försök inte ta kontroll över varje grej de gör eftersom detta antagligen leder till att de testar gränserna ännu mer.

Det kan vara viktigt att välja sina fighter, blir du arg på ditt barn under fotograferingen så kan det vara klurigt att vända på. Försök istället att byta fokus till något annat. Bara att säga ”Ta min hand så ser vi vem som springer snabbast” istället för ”Kom, håll mig i handen så går vi bort dit”, hänger du med på skillnaden?

Jag fotar egentligen inte ”bara” par, men under en familjefotografering tar jag gärna ett par bilder på bara er också, om ni vill såklart.

5. Planera outfit i förväg

En av de absolut vanligaste frågorna som ställs inför en fotografering är vad ni ska ha på er. I samband med er bokning får ni tips på vad som funkar extra bra på bild.

För att undvika stressen som beskrivs på nr 1 här ovan så är det vettigt att planera vad ni ska ha för kläder i förväg istället för att i panik leta i garderoben kvällen innan. Självklart är det ni som är viktigast, och inte vad ni har på er, men en genomtänkt färgskala i förhållande till fotoplatsen kan få bilderna att ”poppa” lite extra.

6. Gör det roligt för barnen

Ja, och för er vuxna också såklart. Viktigt är att inte fokusera så mycket på att det är just en fotografering utan istället på en rolig stund tillsammans med familjen. Förbered era barn på att ni ska till en plats för att leka och busa (och säg för guds skull inte till dem att ”de ska vara snälla och lyssna på fotografen!”). Ett tillfälle som ni får umgås tillsammans och precis där, när ni busar som mest, kramas i solnedgången, viker er av skratt eller håller varandra i handen så fångas ni på bild.

7. Skapa en moodboard

Detta låter som jättemycket jobb, men det är det inte och du kan få så mycket inspiration. Jag kan varmt rekommendera Pinterest där du kan spara olika s.k. pins i mappar. Där kan du lägga in foton på en känsla du får, klädval, fina platser, speciella poser o.s.v. Pinterest växer i Sverige men de allra flesta använder fortfarande engelska så prova att sök på t.ex. ”family photo tips”, ”photo session what to wear” eller ”family photos with 4 year old”. Denna mappen (board) kan du sedan dela i en länk med din fotograf, hur bra?!

Vill du boka en familjefotografering?

Även fast det går bra att ta någon familjebild även vid en studiofotografering så rekommenderar jag absolut att vara utomhus eftersom det ofta är lättare att som vuxen slappna av då. Även barnen få mer utrymme att röra sig på och leka.

/Fotograf Lotta Johansson
Barn- och familjefotograf i Helsingborg, Skåne

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.