Du visar för närvarande Roliga fakta om din bebis, som kanske överraskar dig

Roliga fakta om din bebis, som kanske överraskar dig

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Studiofoto

Språkutveckligen börjar redan i magen

Från vecka 23 under graviditeten kan din bebis höra din röst och andra ljud. Din röst brukar också vara din bebis favoritljud eftersom detta är något som är bekant sedan så långt tillbaka. Prata och sjung därför mycket för ditt barn, det är även bra för språkutvecklingen längre fram.

Bebisar är födda med förmågan att simma

Nyfödda håller reflexmässigt andan när de hamnar under vattnet och sprattlar även med armar och ben automatiskt. De flesta barn gillar också att bada i pool och babysimklasser brukar vara poppis. Detta finns på många orter, värt att kolla hur det är i just din kommun.

Bebisar har fler ben i kroppen än vuxna

Visste du att när barn föds har de ca 300 ben i kroppen?! Dessa blir under tiden de växer hårdare och växer ihop så att man som vuxen har 206 ben.

Du är vad du äter

Din bebis kan både lukta och smaka innan en ens är född. Av just den anledningen så tycker din bebis extra mycket om din doft, undvik därför starka duschtvålar och parfym de första veckorna.

Din bebis har också fler smaklökar än vi vuxna och när du var gravid fick bebisen en liten smak av det du åt. Var det något du åt mycket så är chanserna stora att din bebis föredrar dessa smaker även genom bröstmjölk eller att det blir en favorit även när hen blir äldre.

Födda att dansa

Det finns studier som visar på att bebisar är födda med taktkänsla och att de har en instinktiv förmåga att reagera på rytm och tempo i musik. Det kan till och med vara så att de föredrar musik framför prat.

Bebisar växer i raketfart!

Nä, det är inte bara som det känns, bebisar växer så det knakar. De brukar ha dubblerat sin födelsevikt vid 5 månader och väger trippelt så mycket när de är runt 1 år. Dessutom så växer de med ca 1-1,5 cm i månaden.

5400 timmar första året

Ja, det är så mycket din bebis sover (även fast det kanske inte riktigt känns så…haha). Samtidigt så finns det studier som visar på att bebisar berövar deras föräldrar på 44 dagars sömn – bara det första året! Hur går det ihop? Tur att de är så förbaskat gulliga.

Maj-bebisar är årets tyngsta

Ja, många tror att januaribebisar är de som är störst efter all julmat, men det stämmer inte. Efterforskningar visar på att barn som föds i maj är störst. De väger i genomsnitt 200 g mer än andra månaders bebisar.
Enligt Guinness Rekordbok innehas världsrekordet av en pojke som föddes i USA 1879. Han vägde 10,4 kilo.

Sugen på bebisfotografering?

Bilderna i detta inlägget är från en Lilla Jag-fotografering som fotas i en ljust bäddad säng. Avskalat och naturligt, med din bebis i fokus. Studion finns i Kattarp, mellan Ängelholm och Helsingborg.

/Fotograf Lotta Johansson, bebisfotograf i Helsingborg, Skåne