Du visar för närvarande Föräldrars största orosmomenten inför en fotografering

Föräldrars största orosmomenten inför en fotografering

Ja, det finns en del orosmoment inför en fotografering, eller hur? Men så ska det absolut inte vara! En fotografering ska vara en rolig upplevelse, både innan, under och efter. Efter över 10 år som fotograf så har jag ringat in de absolut vanligaste sakerna att oroa sig över som jag nu delar med mig av, och berättar min syn på saken.

Jag ser för tjock, smal, kort, lång, trött, blek (o.s.v.) ut på familjebilderna

Jag har haft kunder där föräldrarna har väntat med fotografering till de ”har gått ner de där 5 extrakilona” eller ”till efter sommaren när de har fått lite solbränna”. Tyvärr slutar detta i att det inte blir någon fotografering alls, barnen hinner bli flera år äldre och småbarnstiden är förbi.

Jag har absolut förståelse för att du vill se så fin ut som möjligt på dina familjefoton, men försök se dig själv lite mer med dina barns ögon. DU är den bästa de vet! DU är deras stora idol, deras trygghet, deras gränslösa kärlek och framförallt – DU är den finaste dem vet (oavsett vilken form du har)! Bilderna du tar tillsammans med dina barn idag kommer dem älska för att det är just ni tillsammans. Hur de kan se tillbaka på att mamma och pappa fanns där; nära, närvarande, lekande och busande med dem.Se dig med dina barns ögon – DU är den finaste dina barn vet (oavsett vilken form du har!). Du är deras idol, deras trygghet och deras gränslösa kärlek!.

Se dig med dina barns ögon – DU är den finaste de vet (oavsett vilken form du har!).
Du är deras idol, deras trygghet och deras gränslösa kärlek!

Så om inget annat, boka in den där familjefotograferingen för dina barns skull.

Familjefotografering i Lerberget.

Mitt barn kommer inte vara stilla

YES! Typ det bästa jag kan höra som barnfotograf! Barn SKA inte vara stilla. Naturliga och personliga bilder på barn är de allra finaste, tycker jag. Hela min företagsidé bygger på att fånga bilder på barn som leker, som är inne i deras värld och framförallt att det ska vara en rolig upplevelse med en fotografering. 

Ditt barn kommer inte vara stilla, men det är precis så det ska vara. Jag rekommenderar studiofotografering med mindre barn (upp till ca 14 månader). Då brukar det funka med att få dem att stanna på någorlunda samma ställe med lite busiga trix, lekar och olika rekvisita. Med större barn (framförallt när de har lärt sig gå, och springa) är det absolut bäst att vara utomhus.

Släkt- och kusinfotografering i Landskrona.

Mitt barn kommer inte skratta

”Åhh, han är alltid så glad hemma” och ”Hon skrattar alltid!” är fraser jag hör väldigt ofta. Men att ditt barn reagerar lite annorlunda under en fotografering är inte så konstigt. Tänk dig själv, ny plats, ny person, nya grejor och en ny situation. Det blir måååånga intryck för en liten mini-människa. Men så länge du som förälder finns nära (vilket du alltid gör) och med en portion tålamod så mjuknar de allra flesta barn.

Ditt barn kommer med största sannolikhet att bjuda på några skratt, men det är inte nödvändigtvis eftersträvansvärt på ALLA bilder. De neutrala, finurliga, allvarliga och lite tokiga uttrycken är också superfina. Framförallt i en serie eller kollage tillsammans med skratten och leendena. 

Här nedan är ett par av mina favoriter bland uttrycken som kanske inte är skratt i första hand, rättså fina ändå va?

Vi kanske inte klickar med dig

Ja, eftersom jag ska hänga med ditt barn eller din familj under en fotografering så är det bra om personkemin stämmer. Jag är ju fotograf, men jag är också människa (tro det eller ej…haha). Här på hemsidan finns lite behind the scenes-klipp från fotograferingar där ni kan se hur jag jobbar under en fotografering med dina barn. Följer du mig på Instagram (kom direkt dit genom att klicka här)? Där visar jag också upp en hel del av mig som person. Spana in mig där innan en eventuell bokning och få en känsla av mig som person. Alla gillar inte alla – och det är helt okej ♥. 

Såhär ser jag ut för det mesta, glad och positiv med kameran i händerna. Foto: Gabriella Soutine.

Vi vet inte vad det kommer kosta

Är du orolig över att du inte vet vad slutnotan hamnar på från din fotografering? Det är inte ovanligt. Fotografering har fått lite oförtjänt rykte att vara väldigt dyrt. Självklart pratar jag för min sak, men det ÄR inte så dyrt. Att prata om värdet av en fotografering och bilder på dina barn från en tid som aldrig kommer igen är ett helt annat inlägg, men fokusera mer på vad du faktiskt får. Det är inte bara några fina bilder. Det är minnen, känslor, en rolig upplevelse, en frysning av tiden.

Men jag förstår att det oftast finns någon typ av budget. Vid en förfrågan till mig så får du en fullständig prislista av vad det kostar och berättar du vad du är på jakt efter redan från början så kan jag också skapa ett färdigt paket till dig redan innan fotograferingen så att du vet exakt vad det kommer landa på. 

Serie med bilder på Fotoblock, en produkt som går att beställa efter din fotografering.

/Fotograf Lotta Johansson
Barnfotograf i Helsingborg, Ängelholm, Skåne