Du visar för närvarande DIY – gör en avskalad och naturlig babymobil i trä

DIY – gör en avskalad och naturlig babymobil i trä

Är du också trött på alla plastprylar till din bebis i hysteriska färger? Gör din egen baby-mobil vettja! Det är både enkelt och kul. Och det kanske bästa av allt – det färdiga resultatet blir tokfint!

Detta behöver du

Material:
– Rundstav, 90 cm lång och 11 mm i diameter (köpt i bygghandel)
– Snöre ca 6 meter (jag köpte ett vaxat bomullssnöre från Systrarna Grene, 2 pkt á 4 meter och 2 mm tjockt)
– Träkub 4x4x4 cm (sågade till denna av spillträ jag hade hemma. Går antagligen att fråga efter just spillträ i en bygghandel)
– 4 st träkulor, 30 mm i diameter (köpt på Panduro)
– Diverse träkulor, ringar, trädjur m.m. (Köpt på Panduro och Systrarna Grene)

– VALFRITT, se steg 8 för mer info. Liten metallögla/krok (Finns i bygghandel)

Verktyg:
– Såg
– Borrmaskin
– Trälim
– Borr 11 mm (samma tjocklek som rundstaven)
– Borr 4 mm

– VALFRITT, se steg 9 för mer info. Borr 2,5 mm 

 

Gör såhär

1. Såga din rundstav i 4 bitar så att varje del är 22 cm. 

2. Borra upp hålet i de stora (30 mm) träkulorna så att det blir lika tjockt som din rundstav. 

3. Kleta in trälim i hålet, jag använde mig av en tops för att det inte skulle bli så kladdigt. 

4. Sätt in en rundstavs-del i varje träkula (så att de ser ut som sådana där klubbor man spelar xylofon med…haha). Torka försiktigt bort eventuellt lim som åker ut. 

5. Okej, nu blir det lite klurigt, men det fixar du!
När limmet har torkat lite (vanligtvis bara 10-15 minuter) så ska du borra hål rakt igenom både träkula och rundstav. Det är i detta hål som sedan snöret ska dras igenom. Borra med ditt 4 mm borr. Ta det långsamt och försiktigt så kommer det gå toppenbra. 

6. Borra hål med 11 mm borret rakt igenom din kub på 2 av sidorna (så att det alltså är hål på 4 av de 6 sidorna). 

7. Kleta på rättså rejält med lim inne i hela kuben sätt in dina ”xylofon-pinnar”. Var här noga med att de små hålen i kulorna hamnar parallellt med varandra och pekar uppåt/neråt. Och tänk också på att limmet torkar snabbt så vänta med kafferasten till efter detta moment. 

8. Valfritt steg:
Jag önskade att ha något hängande från mobilen även i mitten på den och satte här fast en lite krok/ögla i botten på kuben för att kunna hänga ett snöre där (se bilderna där kaninen hänger). 
 
9. Valfritt steg:
I träringarna så borrade jag hål både upptill och nertill med ett 2,5 mm borr för att kunna dra snöret igenom. Men det går såklart att knyta fast dessa på annat sätt utan att behöva borra hål. 
 
10. Yay, nu börjar det roligaste!
Nu ska du trä dina ”svansar” (i brist på bättre ord. Alltså det som ska hänga ner från mobilen). Här har du helt fria händer och låt fantasin flöda. I trädjuren borrade jag hål upptill för att kunna dra snöret igenom, men det går såklart att knyta fast på annat sätt också.  
11. Knyt en knut en liten bit upp på dina ”svansar” (så att inte snöret går rakt igenom) och trä det igenom kulorna. Det eventuella snöret i mitten knyter du fast i din ögla/krok. 
 
12. Nu är du nästan klar, wohoo!
Jag avslutade med en träring längst upp, där snörena möts. Även denna borrad med 4 hål för att trä snörena igenom. Går bra att bara knyta ihop snörena också. Kan vara lite klurigt att få det rakt men preppad med lite tålamod går det som en dans. 
 
Resultatet

Visst blev det fint?!