Du visar för närvarande Gör egen (nyttig) glass

Gör egen (nyttig) glass

Okej, detta är kul på ALLA sätt…haha!

Att göra egen glass blir både en rolig familjeaktivitet och riktigt gott varma sommardagar. Det fina är dessutom att i stort sett alla glassar här nedan är med endast frukt och grönt vilket gör att det faktiskt blir nyttiga också.

Ett perfekt sätt att få i barnen (och du som vuxen också) både vätska och frukt på en gång, wohoo!

Alla recept här nedan är för ca 4 glassar, beroende på hur stora formar du använder. Glöm inte att stoppa i glasspinnarna innan du fryser glassarna.

Du behöver…

Till samtliga glassar så behöver du glassform. De som jag använt är från Panduro (och går att hitta här) men finns på flera olika ställen. Kan t.ex. ibland finnas i vanliga matbutiker.

 

Glassform retro från Panduro.

Du behöver också glasspinnar. I detta setet ovan så ingick pinnar men går också att köpa separat i hobbybutiker.

Kokos- och blåbärsglass

Du behöver:
180 ml kokosmjölk (drygt 2 dl)
1 msk lönnsirap
1,5 dl blåbär
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Mixa kokosmjölk, lönnsirap och blåbär i en blender tills smeten är slät. Tillsätt blåbären och pulsera i blendern tills de har blivit ”smashade” men inte helt sönderslagna (i brist på bättre ord…haha).
Häll i formarna och frys i minst 5 timmar.

Kiwiglass

Detta recept ger 6-7 glassar

Du behöver:
10 mogna kiwis
0,8 dl kokosvatten (finns oftast på internationella hyllan i matbutiker)
1 lime

Gör såhär:
Skala 8 st kiwis och mixa tillsammans med kokosvatten och juice från limen.
Dela de andra 2 kiwisarna i skivor. Lägg en skiva i varje glassform och häll sedan på din mix. Låt stå i frysen över natten.

Banan-, ananas- och spenatglass

Detta recept ger 5-6 glassar

Du behöver:
1 stor banan
2,5 dl ananas
1,25 dl apelsinjuice
2 ”nävar” spenat

Gör såhär:
Mixa banan, ananas och apelsinjuice i en blender.
Fyll formarna till hälften och höll tillbaka den överblivna smeten i blendern igen och häll i spenaten och mixa på nytt.
Fyll nu resten formarna med din gröna smet, detta gör att glassen får 2 färger. Frys i minst 5 timmar.

Vattenmelon- och hallonglass

Du behöver:
3,5 dl vattenmelon
1,25 dl hallon
1 msk citronjuice

Gör såhär:
Mixa alla ingredienser, häll i formarna och frys i minst 5 timmar.

Vattenmelonglass

Du behöver:
2,5 dl vattenmelon
1,25 dl jordgubbar
2 msk chokladlinser (finns på bakavdelningen)
0,75 dl kokosmjölk
1 stor kiwi

Gör såhär:
– Mixa vattenmelon och jordgubbar i en blender och sätt åt sidan.
– Mixa sedan kiwi och sätt åt sidan.
– Fyll upp formarna till ca 2/3 med vattenmelon/jordgubb-mixen. Lägg i (och eventuellt tryck ner lite grann) chokladlinserna som blir ”kärnorna”. Frys detta lager i 30 minuter.
– För nästa lager, häll kokosmjölken ovanpå den frysta vattenmelonen och lämna plats för kiwilagret. Frys ytterliggare 30 minuter.
– Häll på kiwimixen.
– Frys i minst 5 timmar.

Blåbär- och youghurtglass

Du behöver:
2 dl blåbär
2,5 dl vaniljyoughurt
1 liten banan

Gör såhär:
Mixa alla ingredienser, häll i formarna och frys i minst 5 timmar.

Ananas- och citronglass

Du behöver:
3 dl ananas
Juice från 1/2 citron
0,75 dl vatten

Gör såhär:
Mixa alla ingredienser, häll i formarna och frys i minst 4 timmar.

Tips!

Lägg lite platsfolie emellan glassarna för förvaring i frysen, glassarna håller i ca 8 veckor.

Vill du göra glassarna lite sötare? Häll i lite socker eller sirap i mixen.

Det kan vara svårt att få ut glassarna ur formarna efter frysning. Prova att spola varmt vatten utanpå formarna så brukar de lossna lättare.


/Fotograf Lotta Johansson
Barnfotograf i Helsingborg