Du visar för närvarande Vid vilken ålder är det bäst att fotografera barnen?

Vid vilken ålder är det bäst att fotografera barnen?

Först och främst finns det inte riktigt något rätt och fel här. Det är aldrig en fel tid att fotografera barnen. Den enda fotografering du kommer ångra är med största sannolikhet den du aldrig bokade och genomförde

Dock så finns det några tips på vägen beroende på vilken typ av bilder du önskar. Här nere har jag samlat några olika milstolpar och exempel på bilder att förvänta dig.

Nyfödd (ca 5 dagar – 2 månader)

Din värld har vänts uppochner, på ett bra sätt, av den lilla nykomlingen som kommit till familjen.

Eftersom ditt barn i det här åldersspannet varken kan ligga på mage och hålla upp huvudet eller sitta själv så är det fokus på bilder på er tillsammans och det starka bandet som nu knyts. Både med hela familjen och även på barnet separat med föräldrarna.

Såklart tas några bilder på bara den lille också. Fotograferingen sker i en säng med vackert ljusinsläpp i studion och här ligger bebisen tryggt. Vi passar även på att ta fina detaljbilder på händer, fötter och ögonfransar.

Bebis (ca 3-5 månader)

Nu börjar det hända grejor och ditt barn blir starkare och börjar få lite kontroll på sin kropp.

De allra flesta fixar vid detta laget att ligga på mage och hålla upp huvudet själva vilket blir en klassisk och fin bebisbild. Även liggande på rygg och foton tagna rakt uppifrån blir ett vackert porträtt.

I den lite äldre delen av åldersspannet går det oftast att bulla upp med filtar/kuddar i någon låda eller balja där bebisen fixar att sitta på egen hand.

Sitter (ca 6-9 månader)

Det där med att knäcka sitt-koden är inte så lätt, men det brukar hända i denna åldern och något som är väldigt fint att dokumentera på bild. Dock så funkar det fortfarande jättefint med bilder när barnet ligger på mage.

Många är också väldigt nyfikna på nya människor och har ofta nära till skratt.

Jag brukar rekommendera att fota inne studio med barn som inte ännu kan gå, men även ett ”sitter-barn” kan göra fotograferingen utomhus. Dock så kräver det att det är under sommarhalvåret när det är varmt på marken.

En bebisfotografering hos mig kan kombineras med en mBlomsterbadsfotografering där vi börjar med vanliga porträtt för att sedan avsluta med bad i balja. Läs mer om det här…

1-åringar (ca 10-15 månader)

Wow, ett helt år, detta är en milstolpe att fira!

Jag fotar massvis med 1-åringar och jag förstår varför. De är så härliga små mini-människor runt 1 år.

Om ditt barn inte redan går så står hen antaligen med något att hålla i som stöd. Eller för den delen kryper fram i raketfart och just 1-årsfotograferingar brukar vara en rättså svettig historia, för föräldrarna…haha. Det är de som får lyfta tillbaka barnet på plats mer än en gång.

1-årsfotograferingar funkar lika bra i studio som utomhus. Om ditt barn inte går vid fotograferingen så går det ofta att hitta något träd eller liknande i naturen som han eller hon kan hålla i.

Kombinera gärna din 1-årsfotografering med en Smash the Cake. Precis som vid mjölkbad så startar vi med vanliga foton för att sedan avsluta med tårtkalas. Läs mer här…

Små barn (ca 1,5-3 år)

Mm, den härliga ”mitt-emellan-åldern”. Barn i denna ålder kan vara lite kluriga. När de ofta är för små för att resonera med men har en vilja av stål.

En sådan här fotografering bör absolut vara utomhus där barnet kan röra sig mer fritt än inne i studio.

Jag styr inte så mycket utan hänger med barnet i dennes lek och idéer. Och på tal om lek, det är precis så det ska vara. Fotograferingen ska vara rolig för både barn och föräldrar. Vi busar och leker för att få naturliga bilder.

Trots buset och leken så försöker jag alltid ta någon lite mer ”arrangerad” bild, vilket sällan är några problem.

Stora barn (3-6 år)

Älskar denna åldern!

Barnen är stora nog för att förstå och de går att ha en konversation med. Vi leker s.k. fotolekar, som för barnet ska kännas som just lek, men som resulterar i superfina bilder.

Bilden på syskonen här nere som står tätt ihop med ansiktena är en lek där barnen ska röra varandra med olika kroppsdelar som jag säger. Just i detta fallet är det näsan. ”Rumpan” brukar också vara en poppis kroppsdel som leder till skratt :-).

Det blir även mycket hoppande, springande och hojtande med ord som ”kobajs”, ”krokodilfis” och ”toalett” – till barnens stora förtjusning.

Familj och syskon

Att ha barn i olika ”åldersgrupper” i en familj är såklart vanligt men behöver inte vara ett problem.

Hur jag jobbar med detta beror mycket på vilka åldrar barnen är i men det finns trix för alla kombinationer av åldrar.

För fina syskonbilder i studio så rekommenderar jag att minsta barnet kan sitta någorlunda på egen hand (runt 6-7 månader). Är det syskonbilder utomhus så rekommenderar jag dock att minsta barnet kan gå själv, alltså från ca 1 år. Annars blir det lätt fokus på ett av barnen i taget och svårt att få variation i syskonbilderna. Med det sagt är det såklart inte omöjligt att få fina syskonbilder även när minsta barnet är yngre, hör av dig till mig och berätta om er så skickar jag mer info och vi tar ett beslut efter vad som blir bäst för just er familj och önskemål. 

Till familjebilderna brukar jag i stort sett alltid be er att gå, både från och till mig. Detta känns naturligt och när ni håller varandra i händerna så ”hänger bilden ihop” på ett fint sätt. Med mindre barn kan de gunga emellan er föräldrar, se bilden längst ner.

Även både syskon- och familjebilder där ni sitter eller ligger på en filt tillsammans blir superfint!

/Fotograf Lotta Johansson
Barnfotograf i Kattarp, Helsingborg/Ängelholm