Du visar för närvarande Detta är varför barnen ska fotograferas i solnedgång

Detta är varför barnen ska fotograferas i solnedgång

Har du hört någon gång att det är ljus att fotografera på kvällen? Eller kanske rent av märkt av det själv när du fotat, att kvällsljuset är något alldeles extra.

Det är inte bara vi fotografer som svamlar utan det är sant, här nere ska jag berätta varför det är värt att göra en barnfotografering på kvällen istället för mitt på dagen när solen står högt.

Bilderna i detta inlägg är från en fotografering vid Pålsjö Slott i Helsingborg.

Ljuset är freekin’ amazing på kvällen

Om mäklare snackar om ”läget, läget, läget” så snackar fotografer om ”ljuset, ljuset, ljuset”. Att fotograferas mitt på dagen i stark sol är inte alls idealiskt och något vi faktiskt försöker undvika. Varför då då?

På dagen så är solen starkare och skapar hårdare ljus. Detta innebär vassa skuggor i de mörka områdena och så ljust så det nästan bränner ut i de ljusa områdena. Dessutom är det väldigt svårt att inte kisa med ögonen, även fast man försöker, i stark sol.

På kvällen däremot är det mjuka skuggor och fina övergångar mellan mörka och ljusa områden i bilderna. Och du (och dina barn) kan slappna av med ögonen.

Det kan bli coola ljuseffekter från solen

Är man på en plats där solen har möjlighet att lysa igenom något, exempelvis träd eller buskar, så kan det bli fina ljuseffekter från solen (på fotospråk heter detta lens flare, faktiskt osäker på om det finns något svenskt uttryck…hmm).

Detta kan både innebära att det blir som ”ringar av ljus” i bilden men även att man ser strålarna. T.ex. som denna bilden här nere där mamman snurrar med sin son eller bilden som ligger allra högst upp i detta inlägg.

Vilken tid ska vi fotas då?

Ja, det beror lite grann på platsen men ca 1-2 timmar innan solnedgång är det som bäst.

Under sommarhalvåret innebär det fotostart ungefär vid dessa tider:
Maj: 19.45
Juni: 20.30
Juli:
20.15
Augusti:
19.15
September:
18.00

Blir det på en plats med träd eller buskar som solen skiner igenom (som på flera av bilderna i detta inlägg) så går det ofta att tidigarelägga lite grann. Är det däremot på en öppen plats som t.ex. ett fält eller på stranden så är det bättre om det är lite senare.

Jag har INTE kvällspigga barn!

Nä, detta är ju ett litet problem. Min egna erfarenhet är att de flesta barn kanske inte har sin absolut bästa tid på dygnet på sen eftermiddag eller kväll.

Som du ser på punkten här ovan så skiljer det sig en hel del i fotostarttid beroende på om fotograferingen sker i juni eller september. Det kan vara riktigt varma och härliga sensommarkvällar långt in i september och dessutom blir det inte jättesent.

Det ÄR väl värt att göra en barn- eller familjefotografering på kvällen istället för på dagen och kanske finns det möjlighet för din lille att ta en extra tupplur på dagen för att orka på kvällen?

Och som jag också skrev på punkten här ovan så kan man välja en plats där det finns lite skydd från solen t.ex. genom höga träd, då kan det gå att få en lite tidigare tid men ändå samma härliga solnedgångsljus.

Funderar du på en barn- eller familjefotografering?

Ja, vad kul! Klicka dig vidare på knappen här nere för att läsa mer. När du skickar en bokningsförfrågan så får du mer info, förslag på lediga tider och såklart svar på eventuella frågetecken.

/Fotograf Lotta Johansson
Familje- och barnfotograf i Helsingborg, Skåne