Du visar för närvarande Skapa en snygg tavelvägg – 9 olika sätt

Skapa en snygg tavelvägg – 9 olika sätt

Ja, det här med att hänga upp tavlor snyggt på väggen eller skapa en tavelvägg är en konst. Blir det rätt så kan det bli riktigt toksnyggt samtidigt som det kan bli rättså platt och tråkigt om det blir ”fel”.

Självklart kan du hänga upp dina tavlor precis som du vill, men här har jag samlat ihop några tips på vägen som kanske hjälper dig.

Rätt höjd på tavlorn

Ja, de ska ju varken hänga för högt eller lågt. Tänk lite konstgalleri, där tavlorna hänger i ögonhöjd. Och ja, olika människor är såklart olika långa men utgå från en normallång vuxen persons ögonhöjd.

Storleken spelar faktiskt roll

Många blir ofta lite ”fega” när det kommer till storlek på tavlor och många väljer för smått. Små tavlor på en stor vägg ser fjuttigt ut. Samma sak tvärtom. Har du en liten vägg så anpassa måtten på tavlorna efter det. En bra tumregel (med en liten nypa salt) är att välja storleken större än vad du tänkte från början.

Inspirations-BOOST!

”Ja, bra tips, men hur sjutton ska jag börja?!”

På bilden här nere har jag satt ihop exempel på hur du kan hänga dina tavlor. Dessa kan såklart varieras i oändlighet men jag hoppas att det ska vara en bra utgångspunkt.

Prova först

Innan du spikar loss i väggen (och INNAN samma vägg ser ut som en hålig ost) så kan du antingen lägga ut dina tänkta tavlor på golvet och flytta runt som du vill ha innan du hänger upp. Det kan också vara en bra ide att klippa ut papper/kartong i samma storlekar som du tänkt tavlor och sätta fast med maskeringstejp på väggen. Då får du lättare en uppfattning om storlekarna och layouten blir snygg.

Tänk på resten av inredningen

Vill du få den där riktiga WOW-känslan så kan du gå steget längre och anpassa dina tavlor efter rummets inredning. Har du t.ex. en ljus bohemisk inredning så passar bilder från stranden jättebra. Har du istället en lite mörkare inredningsstil så funkar det bättre med bilder från skogen.

Efter en fotografering hos mig så är du välkommen på en bildvisning för att se dina bilder. Här finns möjlighet att göra olika val angående vilka produkter du vill ha och också anpassa det för att få det att rimma ihop med din inrening så bra som möjligt. Självklart hjälper jag dig gärna :-).

 


 

Stort lycka till med din tavelvägg!
/Fotograf Lotta Johansson
Barnfotograf i Helsingborg, Skåne