Du visar för närvarande Rekvisita under fotografering, vad ska vi välja?

Rekvisita under fotografering, vad ska vi välja?

Åhh, ni skulle bara veta! Det här med fotorekvisita är en enorm marknad! Det finns många stora företag som sysslar endast med rekvisita till fotografer, visste du det?

Min syn på rekvisita

Hela mitt koncept är ju att barnet ska vara i fokus och att det ska vara avskalade och naturliga bilder (och där är egentligen inga ”men” angående det).

Dock så finns det massor av fin rekvisita som INTE tar uppmärksamhet från barnet eller familjen och istället förstärker känslan. Dessutom blir det ofta mer variation i bilderna.

Kan vi ta med något själva till fotograferingen?

Ja! Såklart!
Ofta så uppmanar jag till att ta med något eget. Kanske kan det vara en favoritleksak eller gosedjuret som din lilla älskling inte kan vara utan. Detta gör bilderna mer personliga och blir ett fint minne.

Det händer också att jag har kunder som tar med saker som har varit en gåva till t.ex. dopet eller 1-årspresent. En kund hade med sig en jättefin barnstol med barnets namn och födelsedatum målat på som vi tog bilder vid.

Bästa ställena att hitta rekvisita

Min absoluta guldgruva är oftast loppisar faktiskt. Där går att hitta så mycket fint! Jag gillar ju gamla trälådor, baljor, resväskor o.s.v. och då är just loppisar eller antikställen bästa stället att göra riktiga fynd.

Sen ska jag ju inte sticka under stolen med att min man är väldigt händig och har snickrat ihop många av mina favoritrekvisita. Mycket praktiskt när jag kan visa en bild på något jag vill ha, sen hör jag hur det sågas och filas i källaren och tada, sen kommer det färdiga resultatet hur fint som helst!

Några personliga favoriter

Träbaljan

Detta är ett hemmabygge av min man som har blivit en favorit och som jag använder till många fotograferingar. Jag tycker extra bra om den typen av rekvisita som går att använda på olika sätt. Med denna så kan man ju ha den som just en balja för mindre barn att sitta i men vänder man det på andra hållet så blir det en perfekt pall för större barn.

Ballonger

Alltså, finns det något festligare än ballonger?
Användningsområdena är många. Jag använder ofta ballonger, både till studio- och utomhusfotograferingar.

Går också att variera med att ”bara” ha någon enstaka ballong eller att göra en ballongbåge eller girlang.

Äppellådor

Olika typer av trälådor (äppellådor, sockerlådor o.s.v.) har ju exploderat i popularitet. Inte bara som fotorekvisita utan även som inredningsdetaljer. Så himla fint tycker jag!

I studion finns ett par olika lådor att välja mellan. Den avlånga här nere på bild har jag haft i stort sett sedan start för över 10 år sedan och den lever än. Perfekt att sitta på (eller i för den delen) för syskon.

Den andra är mer som en kub och blir perfekt att vända uppochner för att ha som stöd till barn som inte riktigt knäckt koden att stå själva än.

Klossar

Dessa träklossar är kanske det bästa rekvisitaköp jag någonsin gjort! Använder på olika sätt till i stort sett alla studiofotograferingar.

Det finns 3 fördelar med dessa:
1. Jättebra sätt att ”bryta isen” med barnet och för att vinna förtroende. Jag brukar börja fotograferingen med lek och att bygga torn av klossar är en perfekt start.

2. Skriv barnets namn med klossarna blir också en fin detalj. Antingen uppifrån och ner som ett torn eller om man tar bilden uppifrån och lägger det bredvid barnet.

3. Barn som har myror i byxorna (de flesta med andra ord…hehe) kan ofta stanna på rätt ställe om de har något att hålla i. Många leksaker är ofta med mycket färg och kanske inte så bra på bild men klossarna är neutrala och fina, passar på bild och får, förhoppningsvis, din lille älskling att stanna på plats.

/Fotograf Lotta Johansson
Barnfotograf i Kattarp (Ängelholm/Helsingborg)